Zyxel GS1920-24v2 switch en NebulaFlex (getest)

Sinds December 2019 maak ik zelf gebruik van deze switch in mijn thuisnetwerk. Ik koos voor de GS1920 omwille van de prijs-kwaliteitverhouding en omdat ik bekend was met Zyxel apparatuur van bij m’n toenmalige werkgever. We installeerden vaak Zyxel switches en Access Points bij KMO’s en andere verenigingen. Dankzij de mogelijkheid om de toestellen toe te voegen in de cloud controller van Zyxel (Nebula) konden we de apparatuur van de klanten, monitoren en configureren vanop afstand.

Belangrijkste kenmerken

Switch classeSmart Managed
Aantal poorten24 x 1 GbE (RJ-45)
waarvan 4 RJ-45/SFP combo
PoENee
wel beschikbaar in PoE variant
Switching capaciteit56 Gbps
Mpps42
Packet buffer1.5 M
Flash/Ram32 MB/256 MB
Afmetingen441 x 131 x 44 mm
1U 19″ Rack mountable

Verder is de GS1920-24v2 een fan-less design, dus je hoort de switch helemaal niet draaien.

De GS1920-24HPv2 is de variant met 24 PoE 802.3at poorten. Het totale PoE budget is 375 watt. Deze is groter en heeft wel ventilatoren.

Andere varianten zijn er met 8 en 48 poorten, telkens ook beschikbaar met of zonder PoE.

Pros

  • Prijs
  • Hoge switching capaciteit
  • Poort samenvoeging mogelijk
  • Verschillende varianten beschikbaar
  • Uitstekende prestaties
  • Inclusief rack-montage beugels

Cons

  • Geen SFP+ 10 GbE (Misschien normaal voor die prijs…)
  • Triestige interface (GUI) op het toestel zelf, wel goedgemaakt door Nebula te gebruiken in de plaats

NebulaFlex (cloud controller)

Het toevoegen van apparaten in de cloud controller van Zyxel is supersimpel. Maak een account aan op de Nebula website voeg je toestellen toe aan de hand van het MAC-adres en serienummer, sluit die vervolgens aan op een netwerk met internetverbinding en klaar om te configureren. Hieronder wat screenschots van mijn portaal.

Over Zyxel

Zyxel is een Taiwanees bedrijf, opgericht in 1989. Fabrikant van DSL en andere netwerkapparatuur. De kans dat je gebruik maakt van een Zyxel toestel is zeer groot. Ze zijn namelijk wereldwijd één van de grootste spelers van wijkcentrales voor internettoegang. In Nederland zal het merk bekender in de oren klinken, bij een bepaalde internetprovider hebben gebruikers thuis een Zyxel modem en/of router staan.

https://nl.wikipedia.org/wiki/ZyXEL

Conclusie

Ik ben zeer tevreden van de GS1920-24v2. Ik kende de toestellen dan ook al van bij m’n vorige werkgever. De switch is zeker inzetbaar in KMO’s en grotere bedrijven.

Achteraf gezien had ik wel beter de PoE variant gekocht voor de aangesloten Access Points, want nu gebruik ik aparte PoE-injectors hiervoor. Een extra 8-poorts GS1920 met PoE staat op mijn planning. 🙂

Deze blog bevat affiliate-links. Alhoewel ik er geen miljonair van zal worden ben ik toch verplicht dit te laten weten. 😀