Lang verhaal kort: Nee, het is niet voldoende! Soms is de combinatie Windows Defender + “gezond verstand” + firewall + antivirus zelfs niet voldoende. Dus hoe zou enkel Windows Defender voldoende kunnen zijn? Jammer genoeg blijken er mensen te zijn die denken dat het wel genoeg is. Ik las gelijkaardige stellingen al enkele keren in facebook-groepen:

antivirus

Mensen die dit stellen zijn niet enkel een gevaar voor zichzelf en voor hun eigen gegevens, maar ook voor andere mensen en hun gegevens. Zeker meer dan de helft, misschien zelfs meer dan 9 op de 10 computers, zonder een extra antivirusprogramma, zullen vroeg of laat geïnfecteerd geraken. Het is vaak al voldoende om gewoon verbonden te zijn met het internet om geïnfecteerd te worden. Het probleem is dat mensen die antivirusprogramma’s weren, het ook niet weten als hun PC besmet is of niet. Hun PC kan zomaar lid zijn van een bot-netwerk die aanvallen uitvoert op doelwitten bepaald door hackers of andere automatische processen. Of hun PC loopt al of niet wat trager omdat die ingezet wordt om crypto te mijnen. In dit laatste geval zal hun toestel ook meer stroom verbruiken, iets wat we allemaal kunnen missen nu.

Geen antivirus gebruiken is zoals een scheet laten wanneer je weet dat je last hebt van diarree.

Geen antivirus gebruiken is zoals een scheet laten wanneer je weet dat je last hebt van diarree. Het risico is dus enorm groot dat je in de sh*t komt te zitten. Een antivirusprogramma gebruiken is dan op de koop toe nog het minst van wat je kan doen als beveiligingsmaatregel. We spreken hier nog niet over een wachtwoordbeleid, updates, backups, een firewall,… enzoverder.

In feite is antivirus software dus nog steeds gewoonweg noodzakelijk, zelfs al is Windows Defender heel wat beter geworden in de laatste jaren. Het blijft noodzakelijk zolang mensen slordig zijn met hun online gedrag. Het is onverantwoord om geen antivirus aan te raden en gewoon te vertrouwen op Windows Defender en “gezond verstand”. Het klopt wel dat Norton er eentje is die een PC kan vertragen. Maar er zijn veel antivirusprogramma’s beschikbaar. Welke het best zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende antivirusprogramma’s is weer een andere kwestie.