Nieuwe laptop kopen: Hoe kies je de beste laptop die bij je past?

Ik probeer deze post kort te houden want de rekensom om een nieuwe laptop die bij je past te vinden is eigenlijk simpel. Het is logisch dat een duurdere laptop meer zal kunnen en sneller zal werken. Toch kun je voor dezelfde prijs soms een betere laptop uitkiezen. Ik laat je weten hoe ikzelf kies en geef je tips om het beste uit je geld te halen om een laptop die bij je past te vinden.

De eerste vragen die je krijgt wanneer je een laptop gaat kopen en de tips die verkopers geven.

Waarvoor ga je de laptop gebruiken? Het is inderdaad belangrijk om dit te weten. Ga je enkel wat surfen, mailen en tekstverwerking doen? Wil je ook fotobewerking doen en games spelen? Of moet je ook zwaardere taken zoals videobewerking ermee kunnen?

laptop die bij je past: laptopsales

Ga je de laptop veel gebruiken of is die enkel als reserve of om eens mee te nemen op reis? Veel verplaatsingen kan belangrijk zijn om het materiaal te kiezen van de laptop. De goedkopere zijn nogal vaak een plastieken behuizing, waar de iets duurdere een metalen behuizing hebben en een (zeer licht) stootje meer aankunnen.

Enz. enz…

Afhankelijk van je noden, krijg je nogal vaak het volgend advies: “Neem een i5 of i7“, wil je wat goedkoper af zijn: “Neem een AMD Ryzen 5 of 7“. Wat ze er niet vlug bijzeggen is dat er in die reeksen ook processors zitten die het minder goed doen. Met andere woorden, hoe meer je zelf op de hoogte bent, hoe beter je een laptop die bij je past en aan jouw noden voldoet zal vinden.

Benchmark score van processors

Heb je een selectie gemaakt en je twijfelt tussen enkele modellen? Zoek dan de benchmark score op van de CPU. Want een snellere laptop zal wellicht altijd een betere laptop die bij je past zijn. Een CPU benchmark score is een score die gegeven wordt aan processoren op basis van hun prestaties. Zo koop ik zelf nooit, of zal ik nooit een laptop aanraden die een CPU heeft met een score minder dan 8000. Is het voor een desktop PC die ik zelf ga gebruiken dan ga ik zelfs niet lager dan een score van 14000. Jammer genoeg zijn er laptops die ze vandaag nog verkopen met een CPU die niet veel meer dan 400 scoren bij benchmark tests.

Om een benchmark score van een CPU te vinden kun je gewoon de processor in Google opgeven gevolgd met benchmark. Bijvoorbeeld: “i5-1135G7 benchmark“, dan krijg je bij de eerste resultaten de website cpubenchmark.net te zien die meteen de benchmark score toont van de CPU die je hebt ingegeven in Google:

laptop die bij je past: benchmark

Processors: Intel vs AMD

laptop die bij je past: intelvsamd

Intel en AMD zijn beiden gewoon een merk. Er zijn verschillen qua prestaties, energieverbruik en prijs alhoewel dit in de meeste gevallen maar een kleine marge is. Met uitzondering misschien van prijs, waar AMD toch wel iets goedkoper uitkomt. AMD doet het momenteel iets beter voor gaming en “productiviteit”, maar hier zijn de verschillen maar miniem. Intel is meer gebruikt in servers met hun XEON reeks, maar de laatste tijd doet AMD een inhaalbeweging met hun Epyc reeks. Het is een beetje kiezen zoals welk merk van TV je zal kopen. Samsung, Philips, Panasonic, LG of… ? Van CPU’s zijn er maar 2 keuzes, AMD of Intel. Hieronder een tabel van beide merken, vergelijkbaar met elkaar en hun beste toepassingen.

Intel
(vergelijkbaar met AMD tegenhanger)
AMD
(vergelijkbaar met Intel tegenhanger)
Toepassingen
Intel Celeron
Intel Pentium
AMD A6
AMD A6-A8
Surfen
E-mail
Tekstverwerking
Intel Core i3AMD A10Iets beter:
Surfen
E-mail
Tekstverwerking
Toch nog zeer basis gebruik
Intel Core i5AMD Ryzen 5Surfen
E-mail
Tekstverwerking
Fotobewerking
Gaming
Intel Core i7AMD Ryzen 7Surfen
E-mail
Tekstverwerking
Fotobewerking
Gaming op betere kwaliteit
Videobewerking
Intel Core i9AMD Ryzen 9Surfen
E-mail
Tekstverwerking
Fotobewerking
Gaming op topkwaliteit
Videobewerking
3D, VR

Het werkgeheugen of de RAM

laptop die bij je past: ram

Verwar het RAM of werkgeheugen niet met de opslag, beide worden in megabytes of gigabytes uitgedrukt. Het werkgeheugen kun je vergelijken met ons eigen korttermijngeheugen. We gebruiken het om tijdelijk dingen op te slaan. Hoe meer werkgeheugen je hebt hoe meer programma’s of tabs in browsers je tegelijk kan openen. De RAM kan een bottleneck zijn de die snelheid van het hele systeem kan beïnvloeden want er zijn verschillen in snelheid tussen de verschillende types werkgeheugen DDR3, DDR4, DDR5,… . De frequentie en latency zijn van belang, waar ik in deze post niet te veel zal op ingaan. Laten we het hier gewoon over de hoeveelheid hebben. Zelf zou ik niet meer lager dan 8GB RAM gaan en misschien zelfs niet lager dan 16GB RAM. Het prijsverschil kan klein zijn tussen 8 en 16GB.

De snelheid van harde schijven

laptop die bij je past: nvmevssata

Zoals eerder gezegd een snellere laptop zal wellicht altijd een betere laptop zijn die bij je past. Ook hier zitten er weer verschillen van snelheid, ook tussen de SSD-schijven. De NVMe SSD’s met een M.2 aansluiting zijn momenteel de snelste en kunnen gemakkelijk 2-3 (of meer) keer sneller zijn dan de SATA SDD’s. De meeste nieuwe laptops van de “A-merken” hebben tegenwoordig wel een NVMe M.2.

Er zijn echter wel nog laptops te koop die enkel een traditionele harde schijf hebben met mechanisch bewegende onderdelen en een schijf die ronddraait. Deze zijn trager, verbruiken meer stroom maar zullen vaak wel meer opslagruimte hebben dan de SSD schijven. Een combinatie van SSD en gewone schijf vindt je dan ook vaak terug. Op de SSD zal het besturingssysteem geïnstalleerd zijn en de gewone schijf gebruik je dan als opslag.

25inchhdd

Afhankelijk van wat je gaat doen kun je de grote van de opslag bepalen. Onthoud wel dat het nooit een goed idee is om al uw bestanden, foto’s en video’s op één PC of laptop te bewaren. Ga eerder voor andere opslagmedia zoals een externe of online harde schijf of een NAS. Bij defect, diefstal of een verkeerd gelopen update ben je nog niet alles kwijt dan. Ikzelf zou toch wel zorgen dat ik minimaal 500GB opslag heb, wat ik gemakkelijk vol kan krijgen.

Resolutie, beeldschermgrote en videokaart

De grote van het scherm is een beetje een eigen voorkeur. Er is wel wat meer keuze tussen laptops met een 15 inch diagonaal dan 17 inch. Wat er wel een verschil kan maken in de kwaliteit van het beeld is de resolutie. Nu nog worden veel laptops verkocht die geen “Full HD” resolutie hebben. Zo zal je de resolutie 1600×1200 nog vaak tegenkomen. Full HD is een resolutie van 1920×1080.

Er zijn ook de verschillende types of technologieën van schermen zoals LCD, LED en OLED maar zal ik ook niet verder op ingaan in deze post. Belangrijker is het soort “videokaart” een laptop heeft. De goedkopere zullen ingebouwde graphics hebben of ook wel een “shared” videokaart genoemd. Dit houdt in dat het werkgeheugen van de laptop gedeeld zal worden en dat CPU van de laptop verantwoordelijk zal zijn voor beeldverwerking. Wat natuurlijk minder goed is dan een “dedicated” (toegewezen) videokaart die zijn eigen werkgeheugen heeft. Zeer belangrijk dus in geval van gaming of videobewerking.

Geïntegreerde graphics kun je makkelijk herkennen aan hun benaming: “AMD Radeon Graphics” of “Intel *** Graphics”. Zie je merken van videokaarten zoals bijvoorbeeld “NVIDEA GeForce” dan zal het een aparte videokaart zijn. Bij een goeie webshop of winkel zal je dit ook wel terugvinden bij de specificaties of een shared of dedicated videokaart is.

Hoe goed een dedicated videokaart is kun je ook weer opzoeken met behulp van benchmark tests zoals bij CPU’s.

Even tussendoor

Misschien is dit wel een laptop die bij je past?

HP Pavilion 15-eh0071nb Azerty

laptop die bij je past

€ 799,-

Pros
  • Ryzen 7
  • CPU benchmark hoger dan 8000 (13792)
  • 16 GB werkgeheugen
  • SSD M.2 Harde Schijf
  • 512 GB ruimte
  • Full HD resolutie – 15,6 inch
  • A-merk
  • Azerty
Cons
  • Shared videokaart
  • Geen Wifi 6

Laptop merken

Het merk kan zeker ook een verschil maken. Zowel in keuze in onderdelen, duurzaamheid als in service achteraf. Dit reflecteert zich logischerwijze meteen ook in prijs. De combinatie daarvan en mijn eigen ervaringen verdeel ikzelf in een A of B merk.

A-merken:

  • HP
  • Dell
  • Microsoft Surface
  • MSI (meer voor gaming)

B-merken:

  • Acer
  • Asus
  • Lenovo
  • Medion

Er zijn heel wat meer merken dan enkel deze maar wel degene die je het meest zal terugvinden. Dit zijn ook de merken waar ikzelf al mee heb gewerkt. Alhoewel ik moet toegeven dat de laatste Lenovo laptop aangevallen werd door een peuter… die verloor zo toetsen die we niet meer konden terugsteken. Misschien had ik de toetsen van een HP laptop toch wel mooi op hun plaats terug kunnen klikken. De Lenovo laptop zelf bleef wel werken tot dat er een beker limonade over ging. xD

Ondanks dat de “B-merken” hierboven iets goedkoper zullen lijken, kan je toch soms wel nog een vergelijkbaar model uit de “A-merken” voor dezelfde prijs terugvinden indien je goed genoeg zoekt. Ow, en Apple laat ik er bewust van tussen…

Conclusie

Toch wat langer geworden dan ik wou, maar kort samengevat kies ikzelf dus zo een laptop uit:

  • Tegenwoordig minimaal een i7 of Ryzen 7 processor. Misschien nog een i5 of Ryzen 5 indien de benchmark score voldoende hoog is. (niet lager dan een score van 8000 voor de processor dus)
  • Niet minder dan 16GB werkgeheugen.
  • Een SSD schijf, bij voorkeur een NVMe M.2 en liefst minimaal 500GB. 256GB zou ik misschien ook wel nog overwegen als de rest van specificaties voldoende zijn.
  • Omwille van de kinderen die wel eens graag gamen (en ik stiekem ook) een dedicated videokaart van minimaal 2GB.
  • Een Full-HD resolutie, dus 1920×1080 pixels.
  • Ik geef de voorkeur aan de betere merken zoals HP, Dell of MSI.
  • Ik controleer goed of het wel een AZERTY toetsenbord is! Niets is vervelender dan plots met een QWERTY toetsenbord te moeten werken. (vooral als je online koopt opletten)
  • Ik zou ook al meer de voorkeur geven aan WIFI 6, ook bekend als AX of 802.1AX.
  • Als laatste controleer ik ook wel eens de batterijduur. Indien ik zou twijfelen tussen 2 modellen kan dit nog de doorslag geven.

Met bovenstaande criteria zal al gauw 700-800 euro nodig zijn. Zie hier bijvoorbeeld laptops tot 750 euro in de maand mei 2021 en vindt de laptop die bij je past!

Deze blog bevat affiliate-links. Alhoewel ik er geen miljonair van zal worden ben ik toch verplicht dit te laten weten. 😀