Telenet Giga Speedboost, de moeite waard?

Vorige maand, in februari, heb ik de Telenet Speedboost voor €15/maand laten activeren. Voor mijn activiteiten moet ik wel eens grote bestanden (tot 60 GB) downloaden en video’s uploaden. Ik moest hiervoor de Telenet modem omruilen naar minimaal een modem met DOCSIS 3.0.

DOCSIS is een standaard voor het transport van gegevens over de kabel en staat voor Data Over Cable Service Interface Specification.

De modem

In de winkel hadden ze me een modem met DOCSIS 3.0 meegegeven, deze heeft ook nog een ingebouwde router en WiFi. Nadat ik de nieuwe modem had aangesloten en de 15 minuten, die de modem nodig heeft om op te starten en zich te melden op het Telenet netwerk, had gewacht zat ik nog altijd zonder internet. Even opnieuw gestart en nog eens gewacht, maar zonder succes. Dus even bellen naar de Telenet klantendienst. Daar zagen ze inderdaad ook dat er iets mis was en stuurden de dag erop een technieker langs.

De technieker heeft de coaxkabel naar de modem en de aansluiting buiten op de gevel vervangen. Ook heeft hij een nieuwere en betere modem met DOCSIS 3.1 geplaatst. Deze die ze bij mij hebben hebben geplaatst heeft geen WiFi, maar dit is in mijn geval niet erg omdat ik toch m’n eigen Access Points gebruik.

EigenschapModem met DOCSIS 3.0Modem met DOCSIS 3.1
Max. download snelheid1 Gbps10 Gbps
Max. upload snelheid100 Mbps2 Gbps
Doorvoer42.88 Mbps
per 6 MHz kanaal
1.89 Gbps
per 192 MHz kanaal
WiFiJaJa
DOCSIS 3.0 vs 3.1

Eigenlijk is de 3.0 voorlopig nog voldoende voor de huidige Telenet Speedboost snelheden (momenteel 1 Gbps/40Mbps). Maar met DOCSIS 3.1 modems zouden ze dus wel beter gebruik kunnen maken van het beschikbare spectrum op de kabel en zo het netwerk beter benutten om nog meer data erdoor te krijgen.

DOCSIS 3.1 FULL DUPLEX zou zelfs symmetrische snelheden leveren, dus zowel 1 Gbps down- en 1 Gbps upload. Daar kunnen we in België waarschijnlijk nog wel een hele tijd op wachten.

In ons land begon de ontwikkeling en aanleg van kabeltelevisie in de jaren 60. Delen van het telefoonnetwerk zijn al meer dan 100 jaar oud. Dit is ook de reden waarom landen die achter waren op dit vlak ons nu inhalen qua internetsnelheden. De aanleg van hun datacommunicatienetwerk gebeurt met nieuwere technologieën zoals glasvezel.

België staat momenteel (01-03-2021) op de 37ste plaats met de gemiddelde downloadsnelheid op wereldwijd vlak volgens speedtest.net. Op de 24ste plaats voor mobiele data.

Meer info op: https://www.speedtest.net/global-index

Let op de doorvoersnelheid!

Let op de doorvoersnelheid van je interne apparaten. Zelf had ik nog een TP-Link router waarmee ik m’n intern netwerk met de Telenet modem verbind. Die TP-Link router had echter maar een doorvoersnelheid van 250mbps. Gelukkig was die al een jaar of 10 oud en heb ik die ondertussen vervangen met een Ubiquiti Unifi Dream Machine Pro (UDM Pro) die een doorvoersnelheid heeft van 3.5Gbps.

Bij netwerktoestellen zal je vaak zien dat de ze een paar poorten hebben van 1 Gbps. Dit is echter de snelheid voor intern verkeer! Verwar ze niet met de doorvoersnelheid (Througput) van, bijvoorbeeld op de WAN-poort. Dit laten ze in specificaties nogal vaak eens weg.

De Speedboost snelheidstest

Voorlopig heb ik nog niet hoger geraakt dan 850 Mbps download. De technieker die eerder langskwam had ook nog storingen op de lijn gevonden in de straat. De “packet-loss” was voor mijn adres, alsook voor anderen in de straat hoger dan normaal. Dus is er ergens nog iets niet in orde bij de verbindingen in mijn straat of wijk. Daar heeft de technieker een aanvraag voor nazicht van gemaakt en hoop ik snel toch wel eens die 1 Gbps te zien of tenminste nog een beetje dichter.

Telenet-Speedtest

Conclusie

Voor mijn toepassingen is de Telenet Speedboost welgekomen. Vooral met 3 kinderen die dagelijks TikTok-en, videochatten en YouTube filmpjes bekijken terwijl ik m’n ding doe op de PC of ’s avonds graag relax door naar Netflix of Amazon Prime op TV te kijken. Vorige maand hadden we nog meer dan 800 GB volume erdoor gesleurd.

Toekomst gericht vraag je misschien beter naar een modem met DOCSIS 3.1 indien je moet inruilen. Ik vind het enkel nog spijtig van de lage uploadsnelheid. 40 Mbps is al dubbel zoveel als zonder de Speedboost maar hiermee blijf ik toch nog een stukje onder het wereldwijde gemiddelde van uploadsnelheden.

Deze blog bevat affiliate-links. Alhoewel ik er geen miljonair van zal worden ben ik toch verplicht dit te laten weten. 😀