Telenet Giga Speedboost, de moeite waard?
Vorige maand, in februari, heb ik de Telenet Speedboost voor €15/maand laten activeren. Voor mijn activiteiten moet ik wel eens grote bestanden (tot 60 GB) downloaden en video’s uploaden. Ik moest hiervoor de Telenet modem omruilen naar minimaal een modem met DOCSIS 3.0.
DOCSIS is een standaard voor het transport van gegevens over de kabel en staat voor Data Over Cable Service Interface Specification.
De modem
In de winkel hadden ze me een modem met DOCSIS 3.0 meegegeven, deze heeft ook nog een ingebouwde router en WiFi. Nadat ik de nieuwe modem had aangesloten en de 15 minuten, die de modem nodig heeft om op te starten en zich te melden op het Telenet netwerk, had gewacht zat ik nog altijd zonder internet. Even opnieuw gestart en nog eens gewacht, maar zonder succes. Dus even bellen naar de Telenet klantendienst. Daar zagen ze inderdaad ook dat er iets mis was en stuurden de dag erop een technieker langs.
De technieker heeft de coaxkabel naar de modem en de aansluiting buiten op de gevel vervangen. Ook heeft hij een nieuwere en betere modem met DOCSIS 3.1 geplaatst. Deze die ze bij mij hebben hebben geplaatst heeft geen WiFi, maar dit is in mijn geval niet erg omdat ik toch m’n eigen Access Points gebruik.
Eigenschap | Modem met DOCSIS 3.0 | Modem met DOCSIS 3.1 |
Max. download snelheid | 1 Gbps | 10 Gbps |
Max. upload snelheid | 100 Mbps | 2 Gbps |
Doorvoer | 42.88 Mbps per 6 MHz kanaal | 1.89 Gbps per 192 MHz kanaal |
WiFi | Ja | Ja |
Eigenlijk is de 3.0 voorlopig nog voldoende voor de huidige Telenet Speedboost snelheden (momenteel 1 Gbps/40Mbps). Maar met DOCSIS 3.1 modems zouden ze dus wel beter gebruik kunnen maken van het beschikbare spectrum op de kabel en zo het netwerk beter benutten om nog meer data erdoor te krijgen.
DOCSIS 3.1 FULL DUPLEX zou zelfs symmetrische snelheden leveren, dus zowel 1 Gbps down- en 1 Gbps upload. Daar kunnen we in België waarschijnlijk nog wel een hele tijd op wachten.
In ons land begon de ontwikkeling en aanleg van kabeltelevisie in de jaren 60. Delen van het telefoonnetwerk zijn al meer dan 100 jaar oud. Dit is ook de reden waarom landen die achter waren op dit vlak ons nu inhalen qua internetsnelheden. De aanleg van hun datacommunicatienetwerk gebeurt met nieuwere technologieën zoals glasvezel.
België staat momenteel (01-03-2021) op de 37ste plaats met de gemiddelde downloadsnelheid op wereldwijd vlak volgens speedtest.net. Op de 24ste plaats voor mobiele data.
Meer info op: https://www.speedtest.net/global-index
Let op de doorvoersnelheid!
Let op de doorvoersnelheid van je interne apparaten. Zelf had ik nog een TP-Link router waarmee ik m’n intern netwerk met de Telenet modem verbind. Die TP-Link router had echter maar een doorvoersnelheid van 250mbps. Gelukkig was die al een jaar of 10 oud en heb ik die ondertussen vervangen met een Ubiquiti Unifi Dream Machine Pro (UDM Pro) die een doorvoersnelheid heeft van 3.5Gbps.
Bij netwerktoestellen zal je vaak zien dat de ze een paar poorten hebben van 1 Gbps. Dit is echter de snelheid voor intern verkeer! Verwar ze niet met de doorvoersnelheid (Througput) van, bijvoorbeeld op de WAN-poort. Dit laten ze in specificaties nogal vaak eens weg.
De Speedboost snelheidstest
Voorlopig heb ik nog niet hoger geraakt dan 850 Mbps download. De technieker die eerder langskwam had ook nog storingen op de lijn gevonden in de straat. De “packet-loss” was voor mijn adres, alsook voor anderen in de straat hoger dan normaal. Dus is er ergens nog iets niet in orde bij de verbindingen in mijn straat of wijk. Daar heeft de technieker een aanvraag voor nazicht van gemaakt en hoop ik snel toch wel eens die 1 Gbps te zien of tenminste nog een beetje dichter.
Conclusie
Voor mijn toepassingen is de Telenet Speedboost welgekomen. Vooral met 3 kinderen die dagelijks TikTok-en, videochatten en YouTube filmpjes bekijken terwijl ik m’n ding doe op de PC of ’s avonds graag relax door naar Netflix of Amazon Prime op TV te kijken. Vorige maand hadden we nog meer dan 800 GB volume erdoor gesleurd.
Toekomst gericht vraag je misschien beter naar een modem met DOCSIS 3.1 indien je moet inruilen. Ik vind het enkel nog spijtig van de lage uploadsnelheid. 40 Mbps is al dubbel zoveel als zonder de Speedboost maar hiermee blijf ik toch nog een stukje onder het wereldwijde gemiddelde van uploadsnelheden.
Deze blog bevat affiliate-links. Alhoewel ik er geen miljonair van zal worden ben ik toch verplicht dit te laten weten. 😀
14-03-2021 at 09:21
Telenet heeft wel degelijk een Docsis 3.1 modem met wifi (CH8568LG). Die is trouwens al bij heel wat klanten geïnstalleerd. Momenteel werkt die nog met Docsis 3.0.
14-03-2021 at 11:29
Inderdaad Eddy, ze geven wel nog soms 3.0 mee in Telenet winkels.
Even opgezocht over de DOCSIS 3.1 modem/routers met wifi en er (nu) inderdaad gevonden. Heb ik zo aangepast, bedankt voor de info.
27-04-2021 at 20:04
ik heb me net op giga speedboost geabonneerd en heb een goeie modem maar de download en uploadsnelheid blijft ’t zelfde, aan wat zou dit kunnen liggen?
JC
27-04-2021 at 20:19
Hey Jean-Claude, kun je me zeggen of je via wifi verbonden bent en/of welke toestellen er nog eventueel tussen zitten? Dit kunnen bijvoorbeeld eigen switches of (wifi-)routers zijn.
02-05-2021 at 11:14
Recent werd er in de garage een DOCSIS 3.1 geïnstalleerd maar sindsdien instabiel wifi in woonkamer en op 1ste verdieping geen wifi meer. Onze router is waarschijnlijk te oud voor deze modem (Netgear WNR1000 = 150Mbps 2.4.GHz) ?
Kan iemand me een nieuwe router aanbevelen voor een gewoon en simpel wifi thuisnetwerk aub ? Ik las hierboven over de Ubiquiti Unifi Dream Machine Pro, maar deze lijkt me veel te uitgebreid voor wat we nodig hebben én ook te duur.
02-05-2021 at 12:09
Dag Sonja. Als je Netgear router voordien goed werkte voor de woonkamer en 1ste verdieping, dan zou het het geen verschil mogen uitmaken van de modem waaraan hij vasthangt. Misschien is er wel iets anders aan de hand.
Wifi vanaf 1 punt voor een hele woning zal altijd wel te kampen hebben met signaalverlies. Een betere manier zou zijn om te werken met “Access Points”, eentje voor de woonkamer en eentje voor het 1ste verdiep. Dit betekend wel kabels leggen naar die punten, wat niet altijd praktisch is. Een alternatief zijn powerline adapters, die via het stroomnet werken, maar ben ik zelf geen voorstander van.
Een wifi mesh systeem is ook nog een oplossing, de apparaten geven het wifi signaal aan elkaar door. Zelf ben ik hiervan ook niet echt fan van, maar hier een relatief goedkoop voorbeeld: https://www.bol.com/nl/p/tp-link-deco-e4-multiroom-wifi-2-pack-wit/9200000106139450/
Dit zijn wat oudere modellen, wat zich weergeeft in de prijs.
Mocht je toch met 1 router willen proberen, dan is de TP-Link Archer AX10 of AX50 misschien iets voor jou, hier een link naar een tweedkans product: https://www.coolblue.be/nl/tweedekans-product/1390371
Deze reeksen ondersteunen trouwens ook de nieuwste Wifi 6.
Je hebt gelijk over de Unifi Dream Machine Pro, die is voor je noden niet echt van toepassing, er zit geen wifi op dit toestel zelf.
Zoals ik zei, als je Netgear voor de wijziging van de modem wel goed werkte, dan zou die ook nog hetzelfde moeten werken met je nieuwe modem.
Bij verdere vragen roep je maar 🙂
13-12-2022 at 01:52
Ik heb ook een tijdje de speedboost gehad. Deze maakt thans deel uit van het one up abonnement van telenet. Teleurstellend is de uploadsnelheid van 40 Mbit/s. Voor deze prijsverhoging (15 euro/maand) mag je toch wat meer verwachten. De reden waarom ik de speedboost heb/had genomen/getest was precies omwille van de uploadsnelheid te verhogen van 20 (all internet 300) naar 40 om grote bestanden (zoals grote fotobestanden van 50-100 Mb) sneller te uploaden. Probleem dat ik heb ondervonden is dat er op dit moment weinig cloudservices zijn die de uploadsnelheid van 40Mbit/s ondersteunen (m.a.w. zelf aan 40 Mbit/s kunnen/willen ontvangen). Onedrive van Microsoft en google drive zijn zowat de enigen die deze snelheden constant ondersteunen en dan vooral de Azure servers van Microsoft zijn stabiel. iCloud tot mijn grote verbazing blijft vaak maar steken op max 30-35 Mbit/s (rechtstreeks op UTP kabel). De downloadsnelheid is ook theoretisch omdat ook daar weinig services en externe servers een 1 Gbit/s (ca. 100 Mb/s) uploaden naar externe gebruikers. Dit nog los van het feit dat je zelf je intern netwerk moet voorzien op een gigabit overdracht (en uiteraard ook de hardware dit aankan. Met Apple Mac zit je goed, met SSD drives die 6000 Mb/s aankunnen). In de realiteit kan je best via UTP kabels rechtstreeks aangesloten op de router werken . Voor mij is de gigaboost het (op dit moment) dus eerder een theoretisch model, tenzij je (bedrijfsmatig) toegang hebt tot FTP-servers of cloud services die aan 1 Gbit/s individueel uploaden en die vermoedelijk rechtstreeks op glasvezel zitten. Ik ben al blij dat ik snelheden van 300-400 Mbit/s kan halen in download en zoals gezegd zijn er ook weinig cloudservices die zelfs maar de 40 Mbit/s kunnen ontvangen. Dus voor mij is de speedboost wat teleurstellend in de praktijk (op dit moment?). Ik hoor graag andere ervaringen
13-12-2022 at 02:59
Ja klopt, uploadsnelheid blijft eigenlijk relatief laag bij Telenet en buiten proporties tegenover de downloadsnelheid (40 vs 1000). Ik dacht dat Mobile Vikings nu een internetplan had via glasvezel waar uploadloadsnelheid naar 500mbit gebracht werd. Proximus Business Fiber 350mbps upload. Zelfs EDPnet biedt 350mbps aan. Dat is al meer de moeite als je hogere uploadsnelheid nodig hebt. Dan moet er wel glasvezel in je straat liggen, wat nog niet overal het geval is. Daar komen we jammer genoeg weer in achter in ons Belgen landje tegenover de buurlanden 🙂