In deze reeks deel ik mijn persoonlijke ervaringen over het proces van stoppen met roken. Van de eerste dagen tot de uitdagingen die ik tegenkom, en hoe ik deze eventueel aanpak.

Het is januari 2023, ik rook al 20 a 21 jaar, tijd om te stoppen. Alhoewel ik de sigaretten de laatste 10 tot 15 jaar zelf maak, is de prijs van de tabak ondertussen zodanig duur geworden dat het ook al op een 3 a 4 euro per dag komt. Als hulpmiddel om te stoppen kies ik voor: Geen. Ik ga voor pure wilskracht omdat ik enkel maar nog een laag van commercie zie die wil profiteren van mijn verslaving. Meer dan 40 euro voor 14 pleisters? Duck off. “Kost minder dan blijven roken…” oh, duck you to! Nadat tabaksproducenten meer dan 20 jaar hebben geprofiteerd en moedertje staat al die tijd heeft mee gesnoept van de verslaving, die ze me misschien destijds wel hebben aangesmeerd, is het het genoeg geweest.

Nadelen van stopen met roken

Ik zocht even op waaraan ik me kan verwachten en kwam op een Nederlandse website (brijder.nl) die de afkickverschijnselen het stoppen met roken opsomt. Daar lees ik onder andere:

 • spanning
 • onrust
 • prikkelbaarheid
 • slapeloosheid
 • angst
 • concentratieproblemen
 • zweten
 • benauwd
 • hoofdpijn
 • hoestbuien
 • maag- en darmstoornissen

Klinkt leuk. Het lijstje wordt nog aangevuld met: “Verder kun je last krijgen van verstopping en gewichtstoename“. Wat er precies verstopt is me niet duidelijk, maar zal het wel ondervinden zeker? Er staat verder nog bij dat de meeste lichamelijke ontwenningsverschijnselen zich in het begin voordoen. Oef… Tenminste, ‘oef’ tot ik lees: “Geestelijke ontwenningsverschijnselen duren over het algemeen langer“. Frack… Onder de lijst met ontwenningsverschijnselen staat een lijst met voordelen van stoppen met roken voor korte tot op lange termijn. Voor wie interesse heeft, die kan het artikel hier lezen.

Het verloop van mijn eerste week om te stoppen met roken

Dag 1

Ik had een laatste pot tabak gekocht, vlak voor nieuwjaar, met het gedacht dat het de laatste zou zijn. Ik had me dus al wat mentaal voorbereid. Een 2-tal dagen na nieuwjaaravond had ik het aantal sigaretten al ongeveer met de helft verminderd, totdat de tabak uiteindelijk op was. De gewoonte was bij het opstaan een koffie met een sigaret (of 2, of 3). Ik had mezelf aangeleerd dat bij koffie een sigaret hoort. Een conditionering, die voor ‘goesting’ (trek) zorgt. M’n lijf krijgt koffie en verwacht dus ook nicotine. Ik kan aan die ‘goesting’ niet voldoen want de tabak is op… Later op de dag krijg ik één van de eerste ontwenningsverschijnselen, hoofdpijn.

Dag 2

Ik heb dag 2 gehaald zonder naar de winkel te lopen om een pot tabak, op zich al straf. De hoofdpijn is er nog, maar het is moeilijk om te weten of het echt van ontwenning is of als ik toevallig wat ziek aan het worden was. Had al een 2-tal nachten voordien last van een verstopte neus, nog voor ik stopte met roken. De hoofdpijn is in het midden op het voorhoofd, precies aan de buitenkant. Had ik nog nooit gehad, of toch niet dat ik me kan herinneren. Een Dafalgan 1gr Forte, werkte niet…

Dag 3

Voor nieuwjaar gaan we uit eten met familie, een jaarlijkse traktatie van de oma van m’n vrouw. Een 3-tal familieleden aan die kant roken nog. Dus zij gaan af en toe naar buiten om hun ‘vitaminen op te doen’. De gewoonte was altijd dat ik mee ging natuurlijk. En ik ging nog mee naar buiten, alleen niet om te roken, maar om wat passief mee te genieten. Dit ging verassend goed, ik ben niet in de verleiding gekomen om een sigaret te vragen. Even de geur opnemen was voldoende. Er zat een sterke wind die dag, dus van veel passief roken is niet veel sprake.

Dag 4

Het moeilijkste is die gewoontes. Bij de koffie na het opstaan en na het eten een sigaret. Het is duidelijk dat die gewoontes doorbreken moeilijk zullen zijn. Zo moeilijk dat ik in de garage een mislukte sigaret zag liggen, die oppakte, naar buiten ging en aanstak… Gewoon even voor de geur. Ik trok niet in en stak het misbaksel zelfs niet in de mond om aan te steken. Het rook lekker maar het voelde als spelen met vuur, letterlijk en figuurlijk.

Dag 5

Een nieuwe sensatie: Ik drink cola zero van het merk Everyday en smaak nu iets wat ik al jaren niet meer heb gesmaakt. Ik besef (terug) dat ik eigenlijk die cola zero helemaal niet lust, bleh… Ik begin op de smaak te letten van andere dingen en merk op dat ik inderdaad wat meer smaak terugkrijg. De hoofdpijn is er nog altijd, ik blijf wat Dafalgan nemen alhoewel ze precies niet werken.

Dag 6

Halfweg de dag merk ik dat de hoofdpijn lichtjes wegtrekt. Eindelijk… Want de hoofdpijn was er al van de eerste dag. Wel wat meer nerveus vandaag. Ik wil de rest van het weinige haar nog op m’n hoofd uittrekken. Bij wijze van spreken toch, is niet echt gebeurd. Ik zie in de garage op het kastje waar ik sigaretten maakte de restanten, van wat leek op één van de veldslagen van een 20-jarige oorlog. Restjes tabak, de ‘schieter’ (sigarettenmaker/machine) en lege hulzen. Had ik misschien beter al allemaal weggedaan. Ik veeg de tabak samen, opgedroogde en fijne tabak. Alles samen kan ik de sigarettenmachine redelijk vullen en… oeps… het lukt. Deze keer stak ik die wel aan in de mond, maar trok niet in! Na het aansteken ruik ik er gewoon wat aan. Ik denk er aan hoe smerig het is, een verslaving bedoel ik. Als een dakloze die in een vuilbak zoekt naar restjes, maakte ik van restjes tabak toch nog een sigaret. Ik denk ook aan de tabak- en sigarettenproducenten en hoe ze eigenlijk inspelen op verslavingen. De maddafakkers

Dag 7

Er rest nog een peuk van die sigaret die ik gisteren nog kon samen stampen. Nog altijd niet van getrokken maar enkel even de geur opnemen. Helpt waarschijnlijk niet. Tot nu toe toch al een aantal keer overwogen om naar de winkel te gaan en tabak te kopen. Het fantastische Belgische weer heeft me misschien tegengehouden. Ik zou te voet moeten door wind, regen en koude. De gewoontes blijven het moeilijkst, na het eten ga ik soms even kort naar buiten. Op andere momenten, zoals ’s avonds bij tv-kijken grijp ik naar een snack. De gewichtstoename heb ik nog niet gecheckt, maar is er waarschijnlijk wel. Niet zo erg nu, denk ik dan. Als chips, kaas en andere ongezonde snacks me nu even helpen om niet te roken, dan is dat gewicht een probleem voor later. Feit is dat ik nu een week ben gestopt met roken!