Hoe koop je bitcoin en andere crypto? – Deel 1

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Cardano (ADA), Solana (SOL), Polkadot (DOT), Dogecoin (Doge), Shiba Inu (SHIB), … enzoverder. Enkele van vele duizenden digitale munten die vandaag bestaan. Misschien had je nog maar enkel van Bitcoin en misschien ook van Ethereum gehoord. Niet verwonderlijk want dit zijn ook de 2 grootste. Begin november 2021 bereikte de totale marktkapitalisatie van crypto een waarde van meer dan 2.5 biljoen euro! Een biljoen is een 1 met 12 nullen, 10 tot de 12de macht, het komt na negenhonderd negenennegentig miljard negenhonderd negenennegentig miljoen negenhonderd negenennegentigduizend negenhonderd negenennegentig of in cijfers: 999 999 999 999. Ongelooflijk, niet? Iets meer dan de helft daarvan zit in Bitcoin en om en bij een vierde in Ethereum. De rest is verspreid over de vele andere digitale munten. Maar hoe koop je bitcoin nu precies? In dit artikel heb ik het eerst even over de hoe wat en waarom.

In dit artikel:

Enkele begrippen voor je begint

Wanneer je beslist de cryptowereld te betreden dan ga je ongetwijfeld woorden, termen en afkortingen tegen komen waar je nog nooit van hebt gehoord of tot nu toe nog nooit de betekenis ervan nodig heeft gehad. Hieronder een paar ervan met een korte uitleg:

 • Dip – Een term om een dipje in de koers aan te geven. Wanneer de waarde zakt dus. Tijdens “de dip” is het doorgaans een goed moment om te kopen. “Buy the dip”.
 • FOMO – Fear Of Missing Out: De angst om iets te missen. Een typisch scenario, en misschien wel beginnersfout, is crypto kopen op het moment dat hij sterk aan het stijgen is. Je ziet de groene blokjes één na één groeien of de lijn gaat maar verder de hoogte in en je beslist doelloos om vlug mee te reizen op de stijgende grafiek. Om de beginnersfout compleet te maken volgt een paniekreactie wanneer de koers plots zakt. De emoties nemen het over en je wil redden wat er te redden valt. Met resultaat dat je verkoopt met verlies. De dip uitzitten is in het geval van crypto meestal de betere keuze. Geduld kan de moeite lonen.
 • DYOR – Do Your Own Research: Ikzelf ben bijvoorbeeld geen specialist noch financieel adviseur. Ga ook niet zomaar af op wat influencers prediken op sociale media, ze kunnen er namelijk voor betaald zijn of op een andere manier baat hebben om je aan te raden een bepaalde munt aan te kopen. Voordat je beslist om cryptocurrency te kopen ga je best zelf even op onderzoek uit. Vooral als het gaat om minder bekende munten en met een kleinere market cap.
 • Bullish/Bullrun – Of ook wel een bull trend genoemd. Het is een optimistische trend waar de koers (sterk) omhoog gaat. Zie het als een steigerende stier of een stier in de aanval.
 • Bearish – Of een bear trend. Het tegenovergestelde van de bull trend. De koersen zakken dus. Je kan het zien als de beer die een winterslaap doet.
 • Exchange – Meer bepaald een crypto exchange dan. Crypto kan van persoon tot persoon (peer-to-peer) verhandeld worden tussen persoonlijke wallets en zonder de tussenkomst van een derde partij. Het probleem is dat je je wallet (portefeuille) kan verliezen. Je PC ontploft, weg bitcoins. Bij een exchange ligt het beheer van de wallets bij hun. Op een exchange kun je crypto inwisselen met geld of andere crypto’s en omgekeerd, crypto met geld ruilen. Je kan het vergelijken met een beurs in aandelen.
 • Fiat – “Deposit Fiat”. Nee, niet het automerk, je moet geen Fiat deponeren. Met fiat of fiatgeld verwijzen ze naar de gewoonlijke valuta’s zoals de euro, dollar, yen, pond, … enz. Zo kun je fiat naar een exchange overmaken om er vervolgens crypto mee te kopen.
 • Minen – In het Nederlands “mijnen” (het werkwoord). Zoals in mijnen naar kolen of andere grondstoffen. Cryptocurrencies worden gemijnd, in tegenstelling tot fiatgeld waar ze er gewoon steeds van bij printen.
 • Stable Coin – Letterlijk een stabiele munt. Stabiel in de zin dat zijn waarde gelijk wordt gehouden aan een andere externe referentie zoals een valuta of grondstof zoals goud. USDT (Tether) en USDC (USD Coin) worden bijvoorbeeld in waarde gelijk gehouden aan de Amerikaanse dollar. De voordelen van een stablecoin zijn onder andere een snelle verwerking in (wereldwijde) transacties en de kosten op die transacties zijn ook nog eens goedkoper. Exchanges bieden meestal ook meer handelsmogelijkheden met deze “stabiele” munten.
 • Altcoin – Of ook afgekort ALTS staat voor alternatieve munten. Hiermee verwijzen ze eigenlijk naar alle digitale munten uitgezonderd Bitcoin.
 • Memecoin – Niet de munt van ons grootmoeder, maar in het engels “meem” uitgesproken. Een meme coin is een cryptocurrency die is ontstaan uit een internetmeme. De eerste memecoin, Dogecoin, werd gemaakt door software-engineurs als grap op de internetmeme met een Shiba (het hondenras) die op het internet circuleert. Daarop volgden nog tientallen andere en zijn er ondertussen al meer dan 100 in omloop. De bekendste zijn Dogecoin en Shiba Inu. Er wordt ook wel eens naar verwezen als shitcoins. De marktkapitalisatie van Dogecoin is niettemin meer dan 25 miljard euro. Jammer dat mijn grappen niet zoveel opbrengen… De vraag is natuurlijk of zo’n munten ooit een praktische toepassing zullen hebben of gewoon zullen uitdoven samen met de hype rond de meme. Elon Musk is wel al fan van Dogecoin.
 • HODL/HODlers – Of het bewust verkeerd gespelde “hold” (vasthouden) in het Engels. Het is een internetslang geworden die we regelmatig ook tegenkomen in memes. De boodschap is dat je je crypto moet houden en (nog) niet verkopen.
 • Token – Tokens in de cryptowereld zijn crypto’s die geen eigen blockchain hebben. Ze maken gebruik van de blockchain van een andere munt. Ze zijn bijvoorbeeld gebouwd op de blockchain van Ethereum. Makers van zo’n token kunnen beslissen toch een eigen blockchain te bouwen. Dan worden ze een altcoin in plaats van een token. Tokens staan nogal dikwijls voor een product, eigendomsbewijs of voor (een deel van) een bedrijf.
 • Smart contract – Een soort van overeenkomst die de tussenkomst van een derde partij overbodig maakt. Een simpel voorbeeld: Jan wil een auto kopen van Jos. Maar ze vertrouwen elkaar niet. Geeft Jos eerst de sleutel of Jan eerst het geld? Ze zouden een smart contract kunnen opmaken waar de voorwaarden instaan. Bijvoorbeeld de auto kost €5000, dus Jan moet dit bedrag overmaken naar het contract. Jos moet sleutels en papieren van de auto afgeven. Als Jos zijn sleutels en papieren aan contract overmaakt dan zijn alle voorwaarden van het contract voldaan en krijgen beide partijen wat hun toekomt. Een ander voorbeeld, op grotere schaal, met een woning. Een smart contract kan een notaris overbodig maken. Slecht nieuws voor de notarissen, maar wie niet mee evolueert blijft achter. Smart contracts maken transacties dus goedkoper, veilig, snel, betrouwbaar en automatisch.
 • NFT – Deze afkorting staat voor Non-Fungible Token, vertaald naar een “niet vervangbare token”. Kort door de bocht is het een soort van (eigendoms)certificaat die aan digitale objecten zijn gekoppeld. Een voorbeeld is digitale kunst, in de vorm van een gewone afbeelding, die gekoppeld is aan zo’n certificaat. Het gekke is dat dit jaar zo’n kunstwerk, zo’n NFT, werd verkocht voor 69 miljoen dollar. Eén van de toepassingen van NFT’s is bijvoorbeeld om waarde in te bewaren. Een beetje zoals ruilkaarten, die met der tijd in waarde kunnen stijgen. Een andere toepassing, die we wellicht meer in de toekomst gaan zien, zijn NFT’s in de digitale/virtuele werelden.
 • DeFi – Kort voor “Decentralized Finance”, vertaling: “gedecentraliseerde financiering”. Het is een begrip voor platformen, projecten, applicaties en/of protocollen die financiële diensten verlenen. Allemaal “gedecentraliseerd”. Wat dus wil zeggen dat het niet centraal gelegen en geregeld wordt door een enkele organisatie, besturingsorgaan of andere autoriteit en/of zonder tussenpersonen zoals makelaars, beurzen of banken.
 • Satoshi – Nakamoto Satoshi is misschien een persoon of misschien een groep personen, in ieder geval onbekend, die de cryptomunt bitcoin ontwierp en de eerste blockchain database oprichtte. Een satoshi is ook de benaming geworden voorde kleinst mogelijk munteenheid van een bitcoin. In één bitcoin zitten een miljoen satoshi’s. Vernoemd dus naar de mysterieuze maker(s) van bitcoin.
 • ICO – Dit staat voor Initial Coin Offering. Het is eigenlijk een manier van crowdfunding. Heel kort: Een team beslist een nieuw cryptoproject te starten dus doen ze een ICO om zo geld op te halen en hun project een boost te geven in de opstartfase. Ethereum deed bijvoorbeeld zo’n ICO. Voldoende dus om te zeggen dat al de mensen die geïnvesteerd in de ICO van Ethereum voorlopig niet meer moeten werken. Jammer genoeg zitten er tussen zo’n ICO’s ook veel scammers die met het opgehaalde geld gaan lopen. OneCoin is zo’n voorbeeld. Met heel veel show, toeters en bellen werd het project aangekondigd als “The Bitcoin killer”. Ze maken er momenteel een film over. Indien interesse, de film heet Fake! met Kate Winslet als hoofdrol. Wanneer die precies uitkomt is nog niet bekend.

Wat is een blockchain?

Om de lijst hierboven aan te vullen:

Blockchain – Zoals een database is het een systeem om gegevens in op te slaan. De ene blok na de andere wordt na elkaar als een “ketting” aan elkaar vastgemaakt. Eens een blok is gemaakt en gegevens bevat, zal de blok voor altijd in die ketting blijven. De technologie erachter is een wereldwijd netwerk van computers die meehelpen bouwen aan zo’n ketting en het onderhouden. Crypto is gebaseerd op een blockchain-technologie. In het geval van Bitcoin en Ethereum dient hun blockchain als een open logboek of grootboek waarin digitale waarde wordt bijgehouden.

De traditionele manier om iets te kopen in een winkel met een bankkaart is bijvoorbeeld zo: Ik moet 21 euro betalen, steek of swipe m’n bankkaart in de kaartlezer en dit systeem gaat aan de bank gaan vragen of er 21 euro beschikbaar is. Zo ja, dan gaat die som naar de andere bankrekening en bewaard de bank je nieuwe saldo zonder de 21 euro. Zo niet, tja… dan sterf je maar een beetje ter plaatse. Bij een gelijkaardige transactie met bitcoin gebeurd hetzelfde, alleen wordt er niet aan één enkele entiteit (de bank) gevraagd of er voldoende saldo is, maar een geheel (gedecentraliseerd) netwerk.

Als ik als crimineeltje (hypothetisch) een computer toevoeg in het bovengenoemd netwerk of één van die computers wil manipuleren…. Laten we zeggen, door bijvoorbeeld mijn saldo in mijn voordeel aan te passen. Dan zal de rest van dit netwerk die computer gewoon gaan uitsluiten. Want zijn gegevens, zijn grootboek – zijn versie van de blockchain, klopt niet meer met de versie die de rest van het netwerk heeft. Er moet een zekere unanimiteit, een akkoord, consensus, overeenstemming, … zijn om een zekere handeling te laten door gaan. Zie je het verschil? Eén bank beslist versus een netwerk van duizenden, al niet honderdduizenden, computers die samen beslissen. Dit was nu één voorbeeld voor de toepassing van blockchain-technologie, er zijn er uiteraard meer. Zowat alles die we vandaag bewaren in een database of op een computer kan in een blockchain worden bewaard. Het kan openbaar zijn, zoals de blockchain van Bitcoin, maar ook privé of besloten.

Meer over blockchain kun je vinden op Wikipedia.

Informatie vinden over een cryptomunt

Ikzelf lees soms eens wat bij op sites zoals Coin Telegraph en CoinDesk. Dit zijn nieuwssites over alles die met crypto te maken heeft.

Ik volg mensen zoals Lark Davis en Paul Barron op YouTube. Beide posten bijna dagelijks een video over hun eigen bevindingen en ze hebben het nogal dikwijls eens bij het rechte eind. Lark heeft het meestal over wereldwijde zaken die een impact kunnen hebben op de koersen, hij geeft tips en deelt wat hijzelf doet. Paul Barron deelt zijn technische analyses (vaak in livestreams) van verschillende munten en doet nu en dan een interview met een oprichter of medewerker van een cryptomunt.

Ook op TikTok zijn hier en daar interessante mensen om te volgen, zoals theblockchainboy en cryptomasun. Maar pas op bij sociale media, negeer privéberichten over alles wat met “geld verdienen” en “snel rijk worden” te maken heeft. Oplichters kunnen makkelijk zien wie deze bekende gasten volgen. Zie je een video waar ze claimen dat je nu woekerwinsten had gehaald als je had gedaan wat ze “3 dagen geleden hadden gezegd”. Scroll het maar weg, hun zogenaamde video van 3 dagen geleden met die tip heb ik nog nooit terug gevonden. Veelal zij de videos mooi aangekleed met luxe autos, villas, zwembad en consoorten. Waarmee ze te verstaan geven dat je nu superrijk was geweest en dit allemaal kon bezitten.

Op andere sociale media kun je natuurlijk ook terecht. Op Facebook is er bijvoorbeeld de groep AllesOverCrypto waar je een vraag kan stellen aan een hele hoop mensen. Dan moet je wel leren de heethoofden negeren of ze vreten je tijd op. Op andere sociale media ben ik zelf minder actief maar Lark Davis laat in z’n videos wel eens zien wat er gezegd wordt op Twitter.

Verder kun je ook heel wat te weten komen zoals het team/bedrijf/mensen, het project erachter en het doel van een cryptomunt door de website ervan te bezoeken. De website kun je googelen of meestal ook wel terug vinden via de exchange waar je op gaat handelen. Anders zijn CoinMarketCap en CoinGecko websites waar je heel wat informatie kan terugvinden, waaronder ook de website van de cryptomunt.

Waarvoor of waarom crypto gebruiken of kopen?

Vele mensen staan nog sceptisch tegenover dit relatief nieuw “fenomeen”, de digitale munten. Hier en daar stuiten we op weerstand en lezen we uitlatingen zoals: “het is allemaal bedrog”, dat het een piramide spel of een ponzifraude is, dat het niets waard is, “alles gaat naar nul zakken”, “huurmoordenaars worden betaald met bitcoin”. Dit laatste kan misschien wel kloppen, er is een zekere vrijheid waarvan weer misbruik kan gemaakt worden. Daartegenover staat: Hoeveel bloed kleeft aan “echt geld”? Zelfs van overheden uit met hun oorlogen. Hm? De andere dingen zijn meningen van mensen die niet snappen wat het allemaal inhoud. Meningen en geen feiten! Een feit is bijvoorbeeld als je 10 jaar geleden voor 100 euro Bitcoin had gekocht en daar vandaag op terug keek, dat die 100 euro (op het moment van schrijven en afhankelijk van wanneer je dit precies had gekocht in 2011) ergens tussen de 300 000 en 1 400 000 euro geworden is.

De weerstand uit onwetendheid is misschien wel te begrijpen. Wat die digitale munten precies zijn is voor heel wat mensen nog vaag. Het begin van het internet was precies hetzelfde. Het internet was nieuw, soms argwanend bekeken, “dit komt hier niet in huis”. De meesten wisten niet wat het was of wat het allemaal inhield. Ze zagen het nut niet in om zo’n beest in huis te halen. Vandaag is het in onze contreien zo ingeburgerd dat we ons bijna geen leven meer kunnen voorstellen zonder het internet. Crypto is ook de toekomst en het is trouwens een technologie die sneller wordt geadopteerd dan het internet en zelfs sneller dan smartphones. Aan de andere kant is er weerstand vanuit een hoek die heel goed weet waarrond het allemaal draait en het maar al te goed begrijpen. Sommige banken bijvoorbeeld, hun weerstand komt in de vorm van overschrijvingen en betalingen naar crypto gerelateerde zaken te blokkeren. Goed om te weten dat diezelfde banken doodleuk bezig zijn met hun eigen digitale munten en hun eigen belangen in de cryptowereld. T, t, t, … de rotzakken… Hieronder nog enkele redenen:

1. Omwille van de toepassingen van crypto

Wat velen nog niet weten is dat er echte projecten achter die digitale munten zitten, ook projecten in de echte wereld. De technologie kan gebruikt worden in dagdagelijkse zaken zoals gezondheidszorg, landbouw, mijnbouwbedrijven, internettoegang, tracering in transport, wetenschappelijk onderzoek, … enzoverder.

Wil je een voorbeeld? Niet dat ik deze altcoin precies zou aanraden (DYOR) maar Helium, afkorting HNT, is een mooi voorbeeld van een applicatie in de echte wereld. Dit project heeft als doel de hele wereld van een soort van wifi te voorzien. Internettoegang voor iedereen dus. Je kan zelf actief deelnemen door een toestel aan te schaffen en het netwerk van Helium te versterken en/of uit te breiden met je eigen internetverbinding. Daar verdien je dan nog mee ook, vooral als je in een drukke omgeving woont. Dit is al een beetje een soort van minen. Of je kan gewoon investeren in Helium en de cryptomunt aankopen en in je portefeuille houden. Vergelijk dit even met een “echt” bedrijf, zoals Tesla. Je kan geld verdienen door voor Tesla te werken of door leverancier te zijn van onderdelen. Je kan het bedrijf ook steunen door een Tesla aan te kopen. Een andere manier is om te investeren in aandelen van Tesla. Klinkt bekend? Precies dezelfde keuzes die we hebben als bij een cryptomunt.

2. Inflatie

Om het met de woorden van Robert Kyosaki te zeggen: Waarom geld sparen, als ze gewoon geld bijdrukken? Wist je dat dit jaar (2021) alleen al meer dan een biljoen euro werd bijgedrukt? En dit in briefjes alleen al. Dit mooi getal is er weer, een biljoen. Je weet wel, het getal die na negennegentignegennegegen…. komt? Heb jij er al een beetje van gekregen? Nee? Misschien vorige jaar dan? Maar je hebt ervan gekregen in een andere vorm, de economie blijft draaien. De reden om er (nog eens) een biljoen bij te drukken in 2020 was COVID-19. En zo zullen ze altijd wel een reden hebben om er bij te drukken. Het mooiste is dat die informatie gewoon openlijk beschikbaar is. Het staat klakkeloos op de website van Europa. Het probleem is dat hoe meer er bij gedrukt wordt van een valuta hoe minder waarde die valuta heeft. Dit brengt ons bij sparen.

3. Sparen

Door de reden hierboven, het bijdrukken van geld, zakt de koopkracht. Het betekent eigenlijk dat als je je geld gewoon spaart, je zet het op de bank en neemt er niet van of zet er geen bij, dat je gewoonweg armer wordt… Heel tof als je aan het sparen bent voor de kinderen, kleinkinderen, neefjes, nichtjes, je petekind of voor jezelf. Op rente moet je ook niet rekenen. In tegendeel, hier en daar is er al negatieve rente te zien. Maar wat als je spaart met crypto!? Stel je voor dat je bij iedere verjaardag, kerst, passen, … 50 euro in Bitcoin had gezet de laatste 10 jaar. Ik ga het niet uitrekenen, wil het niet weten. Anders ga ik wenen. Vooral als je weet dat Bitcoin gestart is tussen $0.0008 en $0.08 voor 1 BTC en vandaag $58000 per BTC. Een stijging tussen de 7 249 999 900,00% en 72 499 900,00%!

4. Het is nog niet te laat

Ook al bestaat het al meer dan 10 jaar (Bitcoin sinds 2009) staat crypto in het algemeen nog in de kinderschoenen. Ondertussen zijn er al meer dan 10000 projecten, maar er worden momenteel ook nog heel veel nieuwe projecten gestart. Laten we de voorspellingen of verwachtingen van Bitcoin er even bijnemen. Die lopen wel ver uiteen. Afhankelijk van wie of wat de voorspelling doet kan de waarde van één Bitcoin nog boven de 100 000 dollar tot zelfs een miljoen dollar gaan. Straffer nog, de voorspellingen die onder de 150 000 dollar zijn, zou het nog in de komende maanden mogelijk zijn. Allemaal onder voorbehoud dat er geen zwarte zwaan opduikt.

Laten we even met beide voeten op de grond blijven en veronderstellen dat de 100 000 dollar bereikt wordt begin volgend jaar (2022) of misschien zelfs nog eind december 2021. Vandaag (afgerond) 58000 dollar naar 100 000 dollar is een stijging van 72,41%. Als we ons toch even laten meeslepen naar de voorspelling van 150 000 ergens volgend jaar. Dan zou dit tegenover vandaag een stijging van 158.62% zijn. Zelfs als we even rekenen op een stijging tot slechts 80 000 dollar, is het nog een stijging van 37.93%. Nog steeds betere prestaties dan de bank! Allemaal mooi op papier (of op een scherm) maar hoe kunnen we nu gaan weten of dit werkelijk gaat gebeuren? Met 100% zekerheid kan niemand dit weten. Er zijn er wel die zo overtuigd zijn die stellen dat het geen kwestie is van “als” maar van “wanneer” de waarde van Bitcoin boven de 100 000 dollar zal gaan. Ik sprak nu voornamelijk over Bitcoin, maar vergeet dus de altcoins niet. Die kunnen we misschien bespreken in een aparte blog?

5. Doe het in plaats van gokken

Als crypto kopen voor jou nog wat lijkt als gokken of in het casino spelen, dan ben je nog niet genoeg op de hoogte. Heb je alles wel gelezen hierboven? Een goeie investeerder zal zich laten informeren over het bedrijf of project waarin ze gaan investeren. Als je nu weet dat er echte projecten achter de cryptomunten zitten dan kun je ook meer te weten komen over dat project en zijn potentieel. Op z’n minst kun je de mening vragen aan iemand die wel meer op de hoogte is. Om iemands mening over de winnende nummers van de lotto vragen zal niet veel helpen. De kans dat je wint op de lotto is kleiner dan geraakt te worden van een bliksem. Kleiner dan de kans om TWEE keer door de bliksem geraakt te worden! Van lotto gesproken… Ik heb mijn bankrekening van de laatste 3 jaar eens doorlopen en de betalingen aan de nationale loterij opgeschreven. Daarnaast zette ik de waarde die bitcoin toen die tijd had. Het resultaat: Ik ben een hoekje gaan zitten en 4 dagen geweend. Enfin, in gedachten dan. Punt is, als ik dit geld die ik spendeerde aan de lotto in Bitcoin had gezet. Dan zat ik nu met m’n gezin wellicht in een eigen kasteel ergens in Spanje. En we spreken hier van slechts de laatste 3 jaar!

Spijt dat ik geen crypto kocht

6. Je kan betalen met crypto!

Er zijn er die beweren dat je nog “niets kan doen met crypto”. Fout! Overal waar je kan betalen met een kredietkaart kun je ook gewoon betalen met je crypto. Via de meeste exchanges kun je gewoon (meestal gratis) je debit Visa-kaart of Mastercard aanvragen. Vervolgens kun je crypto in een aparte portefeuille zetten die gelinkt is aan die kaart. Daarmee kun je dus gewoon betalen in winkels, restaurants, bioscopen, pretparken, autodealers, noem maar op… Zeker en vast ook in online winkels. Het gaat meestal over een debit-kaart, geen kredietkaart. Je moet er dus eerst crypto of geld opzetten voor je het kan spenderen. In tegenstelling met een kredietkaart waar je geld kan spenderen die je (nog) niet hebt. Crypto die op je kaart staat, in je “funding wallet” of “card wallet”, blijft ook gewoon meebewegen met de marktwaarde.

Klaar om te beginnen?

Dit artikel is langer geworden dan ik wou, dus splits ik het alvast in 2 delen. In het volgende deel ga schrijven over de verschillende mogelijkheden van hoe je crypto (makkelijk) kan aankopen. Ik ga het hebben over de verschillende exchanges en voor wie of wat ze geschikt zijn.

Zoals ik zei, ik ben geen specialist noch financieel adviseur. Ik deel gewoon mijn bevindingen en mening. Je kiest zelf of je ermee doorgaat of niet. Investeren is nooit zonder risico. Dek je in door alleen geld te gebruiken die je niet onmiddellijk nodig hebt.