Crypto: Hoe koop je bitcoin en andere crypto? – Deel 2

Dit is het vervolg op Deel 1. Bekijk dit vorige deel zeker eens als je nieuw bent in crypto. In dit artikel toon ik meteen hoe je van start gaat om in crypto te handelen. De eerste stap dat we moeten doen is de juiste exchange vinden. De juiste exchange voor jou, die bij jou past. Er zijn crypto exchanges die een eenvoudige interface hebben wat beter is voor beginners. Andere zijn dan weer wat ingewikkelder en geavanceerder. Mijn voorkeur gaat naar Binance. Het is zowat de grootste en heeft de mogelijkheid alle soorten indicators op de grafieken toe te voegen. Wat ook verschilt van exchange tot exchange zijn de transactiekosten. Die variëren tussen de 0% en 4%. Als je bijvoorbeeld een VISA-kaart gebruikt om fiat over te zetten naar Binance, dan zijn de transactiekosten al 1.8% op het bedrag. Als je dan met je fiatgeld een crypto koopt, zal er nog eens tot 0.1% transactiekosten aangerekend worden.

Een crypto exchange kiezen

ExchangeToepassingTransactiekostenGeld Overmaken
BinanceGeavanceerder, grootste exchange in handelsvolume0.015% tot 0.1%VISA – Mastercard – P2P
Kosten: 1.8%
CoinbaseGoed voor beginners, hogere transactiekosten0% tot 0.50%VISA – Mastercard – Overschrijving – SOFORT – iDEAL
Kosten: tot 2.4%
BitpandaGoed voor beginners, heeft een pro versie om geavanceerder te gaan0.05% tot 0.15%VISA – Mastercard – SOFORT – Overschrijving – Giropay – Skrill
Kosten: 0% tot 3.60%
KuCoinGeavanceerder
Heeft tradingbots
0.1%VISA
Kosten: ?
BitvavoVoor beginners, optie om geavanceerder te gaan0.03% tot 0.25%Overschrijving
Kosten: 0%

Zoals je ziet in bovenstaande tabel zitten de verschillen in de manier waarop je geld kan overmaken naar de exchange, de kosten die daarmee gepaard gaan en de kosten op handelstransacties. Die handelstransacties zijn dus wanneer je handelt. Zoals je fiatgeld (euro, dollar, …) met crypto omwisselt, crypto met crypto of crypto terug omzet naar fiatgeld. Nog een ander groot verschil is het gebruiksgemak. Als beginner zou ik zeggen ga voor Bitpanda of Coinbase. Zelf was ik begonnen op Bitpanda. Maar in de app van Bitpanda had ik vorige week nog een storing. Het was niet mogelijk de balans op te vragen. Coinbase is dan weer duurder in transactiekosten op handelen, maar daar heb ik dan nog geen storingen op ondervonden.

1. Binance

Binance logo

Website: binance.com

Pros
 • Grootste exchange in handelsvolume
 • Enorm aanbod van cryptomunten
 • Lage transactiekosten
 • Goed voor daytraden
Cons
 • Niet voor beginners

Registreer via deze knop en ontvang 10% korting op handelstransacties

Binance gebruik ik zelf het meest. Toen ik voor het eerst begonnen was met Bitpanda wou ik al vlug meer kunnen, meer keuzes hebben, meer in detail de grafieken kunnen bekijken, enzovoort. Binance biedt wel al die mogelijkheden. Daar kruipt natuurlijk ook wel meer tijd in. Nog een minpuntje misschien: Tenzij je zelf ergens kan bijhouden hoeveel je in de verschillende cryptomunten hebt geïnvesteerd (of als je een goed geheugen hebt) is het wat moeilijker om te zien hoeveel winst je per cryptomunt hebt. Je kan wel makkelijk zien hoeveel winst (of verlies, maar daar spreken we niet over) je in het algemeen hebt per dag in je wallet overzicht. Enkele screenshots hieronder.

Screenshots Binance

2. Coinbase

Coinbase logo

Website: coinbase.com

Pros
 • Goed voor beginners
 • Geavanceerde mogelijkheden
 • “Learn & Earn” om een beetje bij te verdienen
Cons
 • Duurdere transactiekosten
 • Enkel kredietkaart

Registreer via deze knop en krijg €8-€9 extra voor een storting boven de €89

Coinbase is misschien wel wat duurder in transactiekosten, maar is wel simpel en overzichtelijk. Bovendien kun je bij de “Learn & Earn” nu en dan wat bijverdienen. Ik heb tot nu toe $47 gekregen in verschillende crypto’s om gewoon eens hun videos of presentatie te bekijken over een bepaalde cryptomunt. Daarna moet je enkele vragen erover beantwoorden en krijg je $1 tot $5 van die cryptomunt in je portefeuille. Coinbase toont ook de koersen van crypto die niet op Coinbase te verhandelen zijn. Dit kan misschien wat verwarrend zijn.

Screenshots Coinbase

3. Bitpanda

Bitpanda logo

Website: bitpanda.com

Pros
 • Goed voor beginners
 • Bitpando Pro voor geavanceerdere opties
 • Ook aandelen en metalen
 • Veel mogelijkheden om fiatgeld over te maken
 • Relatief lage transactiekosten
Cons
 • Ervaart soms storingen
 • Minder cryptomunten

Registreer via deze knop ontvang €10 als je minstens €25 overmaakt

Bitpanda is volgens mij de gemakkelijkste in de lijst om mee te starten. Per cryptomunt kun je makkelijk je winst of verlies zien. De screenshots hieronder zijn van uit de android app, maar de webversie is even gemakkelijk in gebruik. Ik laat de screenshots voor zich spreken.

Screenshots Bitpanda

4. KuCoin

Kucoin logo

Website: kucoin.com

Pros
 • Je kan bots inzetten om automatisch te handelen
Cons
 • Niet voor beginners

Kucoin is een beetje een kopie van Binance. De reden dat ik Kucoin uitprobeerde is omdat ze trading bots hebben die ik wou uitproberen. Die kun je voor jou laten handelen in crypto. Er zijn geen spectaculaire resultaten geboekt met de bots en er zijn wellicht betere alternatieven voor bots met betere prestaties. Kucoin heeft ook enkele cryptomunten die niet beschikbaar zijn in de eerder genoemde exchanges.

5. Bitvavo

Bitvavo logo

Website: bitvavo.com

Pros
 • Beschikbaar in het Nederlands
 • Oké voor beginners
 • Meer geavanceerde optie mogelijk
Cons
 • Enkel overschrijvingen?

Bitvavo gebruik ik zelf niet, maar had er wel op geregistreerd omdat gewone overschrijvingen plots wegvielen bij Binance. Ik hou Bitvavo voorlopig als backup in geval ik toch nog gewone overschrijvingen wil doen. Binance heeft wel een derde partij ingeschakeld als alternatief om overschrijvingen te kunnen doen.

Registeren en valideren

Eens je een exchange gekozen hebt die het best bij je past, zal je (meestal) tijdens het registreren de KYC moeten doorgaan. KYC staat voor “Know Your Customer”, vertaald: “ken jouw klant”. Het houdt in dat je al je gegevens zal moeten opgeven en foto’s van de voor- en achterkant van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs doorsturen. Sommige vragen ook naar een selfie, om iets in te spreken of een bepaalde beweging te doen voor de camera. Het is een wettelijke verplichting in vele landen dat nieuwe registraties zo’n procedure moet doorlopen. De bedrijven moeten weten wie hun klanten/gebruikers zijn. Het is onder andere ook een controle of je wel ouder bent dan 18 jaar. Bij sommige kan je alvast gewoon registreren en beginnen om dan later dit process te doen. Zolang je niet bent gevalideerd zijn er mogelijks limieten op de hoeveelheid die je kan verhandelen.

Crypto kopen

Eens je geregistreerd en gevalideerd bent op een exchange kun je beginnen met crypto kopen. Maak eerst geld over naar de exchange via de methode van jouw voorkeur. Geld naar de exchange overzetten vind ik persoonlijk het gemakkelijkst via Visa. Ga vervolgens verder in de app of website naar de cryptomunt die je wil kopen en koop voor het gewenste bedrag. Hoe je dat precies doet, verschilt wat van exchange tot exchange. Dit kan bij genoeg interesse eventueel wel eens gedemonstreerd worden. Dan is nu de vraag, wanneer koop je het best?

Wanneer koop je het best

Als je van plan bent om voor lange tijd crypto te houden dan is eigenlijk elk moment goed om aan te kopen. Je hoeft niet perse te wachten op een dip. Bekijk het zo: Ook al zijn de prijzen nu (op het moment van schrijven) aan het kelderen, de algemene trend is opwaarts. Er zijn nu naar schatting zo’n 300 miljoen cryptogebruikers. Een aantal die kan groeien tot meer dan 3 miljard in de komende 10 jaar. Dit is nog heel wat nieuw geld die erbij zal komen. Vraag en aanbod, vooral “vraag”, zal dus nog sterk stijgen.

Wil je eerder op korte termijn handelen? Daar is hier te weinig plaats voor om dieper op in te gaan. Er zijn heel wat tools en technische analyzes beschikbaar om je te helpen “daytraden”. Ook cursussen genoeg verkrijgbaar (zelf nog geen gevolgd). Wat je nog nodig zal hebben is tijd. Veel tijd.

Ik heb 40% verlies, wat nu?

Bitcoin meme

Oké, toch even over verlies… Een plotse koerswijziging in crypto van 20, 30% of meer is eigenlijk bijna normaal. Crypto is ook niet immuun tegen slecht nieuws en angst. Nieuws zoals COVID-19, een Delta variant hier en een Omicrom variant daar. Het heeft wel al wat immuniteit opgebouwd tegen China die voor de zoveelste keer aankondigt dat ze crypto verbannen. Hoe dan ook, wanneer de prijs daalt, gaan velen over tot paniekverkoop. Ze verkopen met weinig winst, geen winst of zelfs met verlies uit de vrees nog meer te verliezen. Dit zorgt al voor een nog grotere daling van de prijs. Ten tweede: robots detecteren de daling en gaan ook over tot verkoop en nemen minder of geen posities in. De prijs daalt nog meer. En ten derde, zijn er de mensen die met een hefboom hebben aangekocht die worden geliquideerd, zoals ze dit noemen. De stop-loss wordt getriggerd door de automatische systemen en hun crypto wordt verkocht. Als dit eerder beschreven domino-effect gebeurt, dan kan het snel zakken. In enkele minuten tijd zelfs.

Heb je in zo’n geval naar het advies geluisterd en enkel geld gebruikt die je niet meteen nodig had. Dan kun je zo’n “achtbaanritje” gewoon uitzitten. Heb je het wel dringend nodig, dan ben je bijna verplicht om met verlies te verkopen. Onderstaande afbeelding toont wat er gebeurt als je gewoon kan wachten. Als je panikeert, zoom dan even uit!

bitcoinchart
You be the judge

Deze blog bevat affiliate- en/of referral links. Alhoewel ik er geen miljonair van zal worden ben ik toch verplicht dit te laten weten.